zmiana podświetlenia - problem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 393
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

zmiana podświetlenia - problem

#1 Post autor: ekmir » 13 gru 2012, 10:32

Przepaliła mi się już jakiś czas temu żarówka podświetlenia tarcz zegarów. Ponieważ wymiana żarówki wymaga rozebrania kokpitu (1/4 wnętrza) to zabrałem się do tego dopiero całkiem niedawno.
Postanowiłem jednak zamienić istniejące żarówki na diody LED (ew. SMD), które jak wiadomo są odporniejsze i zużywają mniej energii.
Przy tej okazji postanowiłem również zmienić kolor podświetlenia. Do tej pory (przy zastosowaniu tradycyjnych żarówek) był kolor "bursztynowy".
Miałem zamiar zamienić ten kolor na biały. Zakupiłem stosowne diody SMD i dokonałem zamiany z żarówkami. Po zmianie żarówek na białe diody SMD pojawiło sie nastepujace podświetlenie:
- zegary - kolor kremowy,
- licznik - kolor wpadający w żółty,
- wyświetlacz - kolor żółty

Niestety nie osiągnąłem zamierzonego celu gdyż okazało się, że w wyświetlaczu pomiędzy źródłem światła a wyświetlaczem znajduje się plastik (plexia) koloru żółtego. Podobna sytuacja jest z tarczami zegarów - od strony podświetlenia są one zabarwione w żółtym odcieniu.

Co można zrobić w tej sytuacji.
Jaki kolor sprawdziłby się najlepiej przy zastosowaniu takich filtrów - chodzi mi o to aby nie dokonując żadnych zmian zmienić kolor i cieszyć się innym podświetleniem ale wszędzie jednakowym.

[ Dodano: Sob Gru 15, 2012 15:44 ]
Mam taki licznik:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a0 ... c031e.html
Podobno te zegary są pokryte filtrem (odcień żółto-pomarańczowy) i nie można z tym nic zrobić - trzeba wymienić tarcze.

Zastanawiam się jednak czy nie można by wymienić całego licznika z tarczami np. na:
http://allegro.pl/licznik-zegary-opel-z ... 43647.html
http://allegro.pl/licznik-zegary-opel-z ... 43647.html

W samych zegarach widoczna jest taka różnica, że moje aktualne maja obrotomierz x 100 (cyfry na znacznikach to 0, 10, 20, 30, 40, 50, 60), natomiast te z allegro mają obrotomierz x 1000 (cyfry na znacznikach to 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6).

Czy te wyświetlacze (z obrotomierzem x 1000) nie mają filtra?
Czy taką zmianę można zrobić w prosty sposób i nie spowoduje to żadnych problemów - wszystkie informacje będą poprawnie wyświetlane i pokazywane na wskaźnikach?

maly_13
Posty: 2
Rejestracja: 22 wrz 2012, 17:00
Lokalizacja: wielkopolska
Model:

#2 Post autor: maly_13 » 17 gru 2012, 13:40

myślę że można zmienić na jaki kolor się che też przykładam się do wymiany na białe zimne ale niestety z braku czasu przed świętami temat umarł na jakiś czas, myślę że jest możliwe na każdy kolor z opcją wymiany filtra (jak bym miał kształt to mogę to wyciąć) jest to jak się można domyslić pcv w kolorze pomarańczowym tylko jaka grubość. Jak chodzi o żarówki to raczej ja będę sam coś kombinował, ale do kupujących sprawdzcie na jakie napięie są żarówki bo mogą szybko się przepalać wielu producentów przelicza na napięcie 12V i są tam tylko rezystory a w samochodzie takie napięcie rzadko tak naprawdę występuje

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 393
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#3 Post autor: ekmir » 17 gru 2012, 17:15

maly_13 pisze:myślę że można zmienić na jaki kolor się che też przykładam się do wymiany na białe zimne ale niestety z braku czasu przed świętami temat umarł na jakiś czas, myślę że jest możliwe na każdy kolor z opcją wymiany filtra (jak bym miał kształt to mogę to wyciąć) jest to jak się można domyslić pcv w kolorze pomarańczowym tylko jaka grubość. Jak chodzi o żarówki to raczej ja będę sam coś kombinował, ale do kupujących sprawdzcie na jakie napięie są żarówki bo mogą szybko się przepalać wielu producentów przelicza na napięcie 12V i są tam tylko rezystory a w samochodzie takie napięcie rzadko tak naprawdę występuje
Okazuje się, że w niektórych licznikach wcale nie jest to takie proste. Jeśli więc masz kolego licznik z obrotomierzem x100 to życzę Ci powodzenia.

Jak już wyżej pisałem w wyświetlaczu (radio, data, temp. zew) jest płytka żółta (można ją zmienić na plexię w innym kolorze). Natomiast z licznikiem nie jest taka prosta sprawa - tam nie ma filtru, który można wyjąć/wymienić - jest naniesiony na stałe razem z tarczami :(

Awatar użytkownika
Arczi
Mieszkaniec
Posty: 485
Rejestracja: 25 mar 2012, 19:46
Lokalizacja: Polska centralna
Model:

#4 Post autor: Arczi » 09 sty 2013, 23:13

Qrcze moze ktos napisac bo szukam od wczoraj i znalezc nie moge. Wszyscy pisza "zarowki na LED-y"... ale jakie ??
Jaka oprawke maja orginalne zarowki do podswietlania licznika i wyswietlacza komputera ?
Bylo pare linkow do aukcji allegro ale aukcje wygasly wiec lipton :(
[center]Człowiek bez pasji jest jak inwalida...[/center]

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 393
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#5 Post autor: ekmir » 10 sty 2013, 09:41

Prosze bardzo, np.:
http://allegro.pl/a-zarowka-led-r5-t5-z ... 77766.html
http://allegro.pl/a-zarowka-diodowa-led ... 81768.html
http://allegro.pl/kolorowe-zegary-t5-r5 ... 10077.html

Pozwolę sobie jednak zauważyć, że wykonanie trzonków i blaszki nie są w tych rozwiązaniach najlepszej jakości :(
Ja diody montowałem do oryginalnych trzonków (po usunięciu z nich żaróweczek)

Awatar użytkownika
Gruka
Mieszkaniec
Posty: 362
Rejestracja: 30 sie 2009, 14:57
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Sosnowiec [SO]
Auto: Szukam
Model: Szukam
Oznaczenie silnika: Szukam
Plec:

#6 Post autor: Gruka » 10 sty 2013, 09:47

O ile się nie myle to wystarczy poszukać bo były gdzieś podane wszystkie źarówki jakie są w zosi

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 393
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#7 Post autor: ekmir » 10 sty 2013, 10:11

O żarówkach jest tutaj:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopi ... sc&start=0

Te do podświetlenia licznika/tarcz i wyświetlaczy to R5

Awatar użytkownika
Arczi
Mieszkaniec
Posty: 485
Rejestracja: 25 mar 2012, 19:46
Lokalizacja: Polska centralna
Model:

#8 Post autor: Arczi » 10 sty 2013, 10:29

Dziekuje za namiary :piwo:
ekmir pisze:Ja diody montowałem do oryginalnych trzonków (po usunięciu z nich żaróweczek)
Masz gdzies moze fote jakie to trzonki sa ?
ekmir pisze:Te do podświetlenia licznika/tarcz i wyświetlaczy to R5
TO pojecie wzgledne bo R5 sa zarowno zarowki/diody z oprawka na stale jak i same wklady do oprawek.
[center]Człowiek bez pasji jest jak inwalida...[/center]

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 393
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#9 Post autor: ekmir » 10 sty 2013, 10:45

Pisząc trzonki miałem na myśli plastikowy cokół (oprawkę) :)
Wygladąja one tak jak w przywołanych linkach z 5 postu.

Awatar użytkownika
Arczi
Mieszkaniec
Posty: 485
Rejestracja: 25 mar 2012, 19:46
Lokalizacja: Polska centralna
Model:

#10 Post autor: Arczi » 10 sty 2013, 12:36

ekmir pisze:Wygladąja one tak jak w przywołanych linkach z 5 postu.
OK chodzilo mi o to czy sa te badziewne metalowe "lapki". Dzieki :piwo:
[center]Człowiek bez pasji jest jak inwalida...[/center]

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 393
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#11 Post autor: ekmir » 10 sty 2013, 14:39

Te "łapki" styki sa metalowe. Jednakże te oferowane na alledrogo są z jakiejś dziwnej stali. dlatego ja wlutowałem diody do cokołów oryginalnych.

Awatar użytkownika
Arczi
Mieszkaniec
Posty: 485
Rejestracja: 25 mar 2012, 19:46
Lokalizacja: Polska centralna
Model:

#12 Post autor: Arczi » 11 sty 2013, 02:13

To jest tez wyjdzie - zobaczymy. W liczniku ile jest zarowek ? Gdzies ktos pisal ze 4szt (tylko ??) i 3 w kompie ?
[center]Człowiek bez pasji jest jak inwalida...[/center]

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#13 Post autor: Bodek » 11 sty 2013, 15:24

Arczi pisze:To jest tez wyjdzie - zobaczymy. W liczniku ile jest zarowek ? Gdzies ktos pisal ze 4szt (tylko ??) i 3 w kompie ?
wydaje mi się, że:

3diody w zegarach, 1dioda w km dziennych
2diody w TID'zie lub 4diody w MID'zie
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3401
Rejestracja: 30 paź 2012, 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#14 Post autor: GOTI » 11 sty 2013, 15:45

Bodek pisze:wydaje mi się, że:

3diody w zegarach, 1dioda w km dziennych
2diody w TID'zie lub 4diody w MID'zie
Do tego jeszcze podświetlanie deski - 1 dioda
i podświetlanie włącznika świateł też 1 dioda, żeby to lepiej wyglądało :)
Obrazek

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 393
Rejestracja: 16 sie 2012, 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#15 Post autor: ekmir » 11 sty 2013, 17:29

U mnie w liczniku - podświetlenie tarcz były 3 żaróweczki oraz jedna do podświetlenia licznika.
Zmiana podświetlenia poprzez wymianę żaróweczek na diody LED (najlepiej SMD) możliwa jest tylko w licznikach/zegarach z obrotomierzem x1000.
W licznikach/zegarach z obrotomierzem x100 jest filtr, który po zastosowaniu diod "przekłamuje" kolor :(

W wersji z wyświetlaczem BID dedykowanym do radia CCRT700 - 3 żaróweczki są w wyświetlaczu BID. Niestety tutaj też jest filtr - plexia w kolorze żółtym. Właśnie jestem w trakcie przygotowywania zmiany koloru podświetlenia w tym wyświetlaczu - mam nadzieję, że bedzie na biało :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”