KOMPUTER POKŁADOWY

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Rybka, Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojtek
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: wt maja 26, 2009 22:37
Lokalizacja: Kraków
Model:

podświetlenie komputera pokładowego

#1 Post autor: Wojtek » pn cze 01, 2009 21:25

Czy ktoś próbował zwalczyć wstępne ściemnienie podświetlenia komputera pokładowego przy załączaniu świateł mijania?
Trochę mnie to denerwuje bo w słoneczny dzień nie da sie nic wypatrzec na wyświetlaczu :/
Od jutra nie palę...

KOPERNIK
Zafiromaniak
Posty: 840
Rejestracja: czw maja 12, 2011 21:33
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: KOPERNIK » pn cze 01, 2009 21:49

Witam.wydaje mi sie ze nic z tym nie zrobisz tak jest w instalacji zrobione..pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wojtek
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: wt maja 26, 2009 22:37
Lokalizacja: Kraków
Model:

#3 Post autor: Wojtek » wt cze 02, 2009 07:13

Wszystko się da tylko potrzebna jest wiedza jak to działa i czasem odpowiedni sprzęt.
Gdzieś na forum vectry chyba czytałem wzmiankę, że koleś przy tym grzebał ale nie mogę sie doszukać teraz tego posta.
Od jutra nie palę...

Awatar użytkownika
cbm80
Mieszkaniec
Posty: 324
Rejestracja: wt gru 30, 2008 19:32
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#4 Post autor: cbm80 » wt cze 02, 2009 11:49

Na pewno we wtyczce musi byc osobno sygnal od zapalenia swiatel, bo ja mam navi NCDR i tutaj nie jest to prosty patent ze sciemnianiem wyswietlacza tylko wrecz zmieniana jest zupelnie kolorystyka/wyglad interfejsu uzytkownika. Podjrzewam, ze jakby odciac ten sygnal od radia to nie bedzie sie nic sciemnialo.
Poszukaj pinoutu do Oplowskiego radia.
Zafira Tourer 2.0 CDTI 2012r.
Zafira EXECUTIVE 2.2DTI 2004r. (do sprzedania)

Awatar użytkownika
cbm80
Mieszkaniec
Posty: 324
Rejestracja: wt gru 30, 2008 19:32
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#5 Post autor: cbm80 » wt cze 02, 2009 12:45

Ok. Znalazlem rozpiske do NCDR a w zasadzie do CID, bo jednak taki sygnal dochodzi do wyswietlacza, a to CID decyduje jak sobie zamienic zestaw kolorow. Nie wiem czy cos ci to pomoze, ale pewnie w zwyklym wyswietlaczu tez jest taki sygnal.

http://translate.google.pl/translate?u= ... ISO-8859-1
Zafira Tourer 2.0 CDTI 2012r.
Zafira EXECUTIVE 2.2DTI 2004r. (do sprzedania)

Awatar użytkownika
Wojtek
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: wt maja 26, 2009 22:37
Lokalizacja: Kraków
Model:

#6 Post autor: Wojtek » wt cze 02, 2009 14:32

Z tym przewodem to by było zbyt proste :) mam schematy i rozpiski złączy jeszcze z czasów jak podłączałem MID do astry bo miałem sam zegarek, a po dwóch miesiącach śmigał cały komputer tylko bez kontroli świateł :>
Ja chcę żeby się ściemniało tylko jak wyłączę ściemnienie żeby świeciło na full ale problem tkwi chyba w tym że opornica nie robi od 0 więc po włączeniu świateł podświetlenie dostaje od razu mniejsze napięcie :/
Jak będę miał czas to sprawdzę ten potencjometr gdzieś chyba miałem taki uszkodzony z astry tylko muszę poszukać.
Od jutra nie palę...

Awatar użytkownika
cbm80
Mieszkaniec
Posty: 324
Rejestracja: wt gru 30, 2008 19:32
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#7 Post autor: cbm80 » śr cze 03, 2009 11:26

W takim razie w MIDach jest to zupelnie inaczej (czyli prosciej) rozwiazane, bo w CID ewidentnie jest wydzielony sygnal do sciemniania.
Zafira Tourer 2.0 CDTI 2012r.
Zafira EXECUTIVE 2.2DTI 2004r. (do sprzedania)

Awatar użytkownika
Wojtek
Świeżak
Posty: 23
Rejestracja: wt maja 26, 2009 22:37
Lokalizacja: Kraków
Model:

#8 Post autor: Wojtek » czw cze 04, 2009 21:41

W midzie tez jest sygnal kabelkiem ale takie rozwiazanie nie do konca mi się podoba niestety :)
Od jutra nie palę...

foxessa

Problem z wyswietlaczem wielofunkcyjnym

#9 Post autor: foxessa » wt cze 16, 2009 22:47

Witam.
Mam problem z wyswietlaczem wielofunkcyjnym, ktory polega na tym, ze wyswietlacz albo zupelnie gasnie, albo wywietla tylko niektore fukcje, np. temperature i radio, albo wyswietlaja sie b.szybko po kolei wszystkie funkcje. Poza tym nie dziala przycisk "R". Co jest tego powodem? Prosze o pomoc.

BBoyBulli

#10 Post autor: BBoyBulli » śr cze 17, 2009 10:20

To może ja się podepnę pod temat bo mam kilka pytań.
Mam Zafirę 2.2 DTI Elegance i mało wiem o jej wyposażeniu, sam poprzedni właściciel mało o się interesował nią.Chodzi mi o to czy w tej wersji był komputer który pokazywał srednie zużycie paliwa?Mam jeszcze jedną rzecz która mnie denerwuje jest to wyświetlacz od radia który wyświetla niewyraźnie cyfry i litery czy koszt wymiany takiego wyświetlacza to droga sprawa?Jeśli chodzi o wcześniejsze pytanie to domyślam się że nie mam tego kompa ale chce się upewnić.Proszę o jakieś informacje.Dzięki.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Posty: 397
Rejestracja: wt gru 30, 2008 15:09
Lokalizacja: małopolska
Model:

#11 Post autor: scaniairizar » śr cze 17, 2009 10:23

BBoy, mozemy sie umówić jakoś to sie zobaczy Twój problem, znajomy z VKP robil ostatnio wyświetlacz i ma na sprzedaż, takze mozna się z nim dogadać :)
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

BBoyBulli

#12 Post autor: BBoyBulli » śr cze 17, 2009 11:19

Aha a z kąd dokładnie jesteś i mniej więcej ile by to kosztowało?

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Posty: 397
Rejestracja: wt gru 30, 2008 15:09
Lokalizacja: małopolska
Model:

#13 Post autor: scaniairizar » śr cze 17, 2009 14:53

Ja jestem z Krakowa. ceny Ci nie podam, pogadam z gościem
Szykuje się moze mały spocik, czytaj w temacie i mam nadzieje ze zawitasz, to pogadamy szerzej.
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Posty: 1367
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 12:11
Lokalizacja: Wrocław
Model:
Kontakt:

#14 Post autor: BajBus » śr cze 17, 2009 22:08

scaniairizar pisze:BBoy, mozemy sie umówić jakoś to sie zobaczy Twój problem, znajomy z VKP robil ostatnio wyświetlacz i ma na sprzedaż, takze mozna się z nim dogadać :)
też opcja kup ten zamień swój napraw i będziesz miał na sprzedaż albo w razie w na podmianke na vkp jest też koleś który naprawia takie wyświetlacze tyle że z wrocka...

BBoyBulli

#15 Post autor: BBoyBulli » sob lip 11, 2009 23:55

Będę coś myślał nad tym wyświetlaczem.Jeżeli będę miał czas to wpadnę na jakiś spot z miła chęcią i pogadamy scaniairizar, tymaczasem czekam i tak na fundusze ponieważ uczę się jeszcze i tylko dorywczo pracuje w wakacje i sam zbieram na rzeczy do auta.Dzięki za podpowiedzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”