Światła drogowe - nie można włączyć na stałe

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: rafant4011, janekW67

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
skorpion69
Debiutant
Posty: 26
Rejestracja: pt lip 02, 2010 10:39
Lokalizacja: WARSZAWA (okolica)
Model:

Światła drogowe - nie można włączyć na stałe

#1 Post autor: skorpion69 » śr wrz 15, 2010 14:43

Sytuacja wygląda tak: po włączeniu swiateł długich zapalają się na chwilę (około 1 sekundy) po czym gasną a kontrolka świateł na desce sygnalizuje że światła drogowe nadal się świeca.
Proszę o pomoc, może ktoś spotkał się z taką sytuacjią i może pomóc lub wie co jest przyczyną. :(
Pozdrawiam.
MEMENTO MORI

miałczyk76
Bywalec
Posty: 188
Rejestracja: ndz maja 16, 2010 17:02
Lokalizacja: warszawa
Model:

#2 Post autor: miałczyk76 » śr wrz 15, 2010 15:11

Odłącz akumulator na parę minut może pomoże .A jak nie to sprawdź błędy jak masz czym lub metodą pedałów ale to nie wszystkie błędy wychodzą .Jak nie masz czym to do mnie.

Awatar użytkownika
skorpion69
Debiutant
Posty: 26
Rejestracja: pt lip 02, 2010 10:39
Lokalizacja: WARSZAWA (okolica)
Model:

#3 Post autor: skorpion69 » czw paź 14, 2010 11:47

Kupiłem OP-COMa niedawno, spróbuje sam (odłączenie aku nic nie dało), jak nie dam rady to się odezwę, dzięki :)
MEMENTO MORI

Mihó
Zafiromaniak
Posty: 532
Rejestracja: sob sty 02, 2010 10:39
Lokalizacja: Poznań
Model:

#4 Post autor: Mihó » ndz paź 17, 2010 11:57

Fabrycznie w samochodzie były ksenony ? Zobacz, czy przypadkiem w UEC nie masz takich ustawionych
TECH-2 POZNAŃ ZAPRASZAM 721 792 614

Awatar użytkownika
skorpion69
Debiutant
Posty: 26
Rejestracja: pt lip 02, 2010 10:39
Lokalizacja: WARSZAWA (okolica)
Model:

#5 Post autor: skorpion69 » pn paź 18, 2010 07:24

W mojej są ksenony.
MEMENTO MORI

Mati_2001
Przeglądacz
Posty: 62
Rejestracja: ndz sie 22, 2010 20:02
Imię: Jac
Lokalizacja: Gliwice
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z22YH
Plec:

#6 Post autor: Mati_2001 » pn paź 25, 2010 18:50

Pomocy !!!
Czy już coś wiadomo ?
Mam ten sam problem - z kolegą bawililiśmy się Op-comem (ustawianie świateł dziennych i tempomatu , łącznie z wymianą manetki) i teraz ksenony włączają mi się na drogowe tylko na chwilę i gasną ale kontrolka świeci dalej.
Przy włączaniu silnika na BC zapala mi się komunikat " sprawdź lewe światło drogowe", "sprawdź prawe światło drogowe "
Próbujemy zaprogramować w UEC ( centralny zespół elektroniczny ) dla:
AHL/AFL ( poziomowanie reflektorów ) opcję "AFL Zafira-B ( adaptacyjne światła dzienne )",
ale pomimo potwierdzenia, że programowanie było OK, jak wejdę z powrotem w tą zakładkę, pokazuje "AFL Astra-H ( adaptacyjne światła dzienne )"
Wyskakują mi ponadto 2 błędy :
B2580-05 Przerwany obwód lewego światła drogowego
B3866-05 Przerwany obwód prawego światła drogowego
Boję się, czy coś się nie uszkodziło w module CIM podczas podmiany manetek.....

Awatar użytkownika
skorpion69
Debiutant
Posty: 26
Rejestracja: pt lip 02, 2010 10:39
Lokalizacja: WARSZAWA (okolica)
Model:

#7 Post autor: skorpion69 » wt paź 26, 2010 11:52

U mnie problem nadal nierozwiązany
Wydaje mi się, że mam podobne błędy na op-comie sprawdzę i dam znać
Światła dzienne mam ustawione od kupna tak, że zapalają się tylko przednie a po przekręceniu pokrętła tył
No i nie działa poziomowanie reflektorów
Na BC żadnych komunikatów
Może przy ksenonach nie można zmieniać ustawień świateł dziennych
MEMENTO MORI

miałczyk76
Bywalec
Posty: 188
Rejestracja: ndz maja 16, 2010 17:02
Lokalizacja: warszawa
Model:

#8 Post autor: miałczyk76 » wt paź 26, 2010 12:41

Czasami OP-comem można coś zepsuć zwłaszcza Chinolem.Trzeba robić to co trzeba a nie się bawić .Czasami po takich zabawach nawet TECH2 nie da radę :/ Kumpel w VC przy ustawieniu świateł dziennych wyłączył sobie halogeny .Po tym zabiegu halogeny przestały działać jak chciał powrócić to już nie było takiej opcji :evil: Po podłączeniu TECH2 nie ma możliwości ustawienia halogenów .Co dziwne w teście świateł się świecą :lol: Nie ma możliwości resetu sterownika :/ i koleś pożegnał się z halogenami .Uważajcie co robicie bo potem może być płacz :evil:

Awatar użytkownika
skorpion69
Debiutant
Posty: 26
Rejestracja: pt lip 02, 2010 10:39
Lokalizacja: WARSZAWA (okolica)
Model:

#9 Post autor: skorpion69 » śr paź 27, 2010 10:44

Mati_2001 u mnie jest tak:
B2580 - Przerwany obwód lewego światła drogowego
(05) - Obecny
B3866 - Przerwany obwód prawego światła drogowego
(05) - Obecny
B3867 - Obwód przedniego prawego światła postojowego, wadliwe działanie
(00) - Obecny - to jest przepalona żarówka postojowa
Może opisz dokładnie co i gdzie zmieniałeś to ktoś może coś sprawdzi jak jest u niego i podrzuci i nam pomoże. :(
MEMENTO MORI

Mati_2001
Przeglądacz
Posty: 62
Rejestracja: ndz sie 22, 2010 20:02
Imię: Jac
Lokalizacja: Gliwice
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z22YH
Plec:

#10 Post autor: Mati_2001 » czw paź 28, 2010 21:40

ustawiałem światła dzienne w UEC ( centralny zespół ) jak i w REC ( tylny zespół ) - w obu jest ustawianie świateł, a chciałem wypróbować różne warianty ( 1,2 i 5 ) - nie wiem, czy w tym momencie coś przez przypadek nie zmieniłem....
W UEC odnośnie świateł AHL/AFL pokazuje astrę H, i chyba to jes w module CIM - autopoziomowanie świateł AFL , cały czas mam, że nie występuje, albo AHL ......
Moje podejżenie jest, że wgrało mi coś z astry i nie da się tego wywalić - robiłem Chinolem, ale mam wersję na której jedzie kolega w Viki 090820b i też nic z tego.
Poruszam sie głównie pomiędzy IPC ECU ( wskaźniki ), AFL/AHL , CIM , UEC oraz REC
Próbowałem wszystko, co jest związane z reflektorami AFL, a nie jest włączone, albo jest opisane astrą lub "nie występuje" zaprogramować i pomimo potwierdzenia, że programowanie przebiegło OK, po ponownym wejściu, są jednak poprzednie ustawienia :/
Jak światła nie są włączone, "miganie" drogowymi wcale nie działa.

Aha - komunikat na wyświetlaczu zapalił mi się nie zaraz po programowaniu, ale po minutach jazdy....

juvat1982
Posty: 3
Rejestracja: sob lip 19, 2014 22:07
Lokalizacja: Lębork
Model:

#11 Post autor: juvat1982 » śr lip 30, 2014 16:13

Wznawiam temat
Czykoledzy już rozwiązali problem z ksenonami??Mam taki sam i nie wiem jak go rozwiązać??

333brunon123
Posty: 1
Rejestracja: wt mar 01, 2016 19:16
Lokalizacja: chojnice
Model:

Opel zafira 1.9cdti nie dzialaja swiatla drogowe

#12 Post autor: 333brunon123 » pt mar 11, 2016 17:01

Witam. mam ten sam problem. po sekundzie wylaczaja mi sie swiatla drogowe. Z gory dziekuje za pomoc !!

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Posty: 731
Rejestracja: wt gru 13, 2011 00:03
Imię: Paweł
Lokalizacja: GST (pomorskie)
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: 20LER

#13 Post autor: paweldm » pn mar 14, 2016 19:58

A ktoś z was sprawdzał te obwody??
Jest Zafira B 2.0 Turbo i Peugeot 308 1.6hdi
Była Zafira A 1.8 16v lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III

yoggi1
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: wt lip 20, 2010 21:49
Lokalizacja: warszawa
Model:

#14 Post autor: yoggi1 » pn lip 18, 2016 16:30

Witam.
U mnie w Zafirce pojawił się problem tego typu, że na stałe nie mogę włączyć świateł drogowych, natomiast w drugą stronę krótkotrwale włączyć mogę. Co może byc powodem takiego stanu rzeczy?

Dubi23
Posty: 3
Rejestracja: wt sie 19, 2014 09:17
Lokalizacja: Polska
Model:

#15 Post autor: Dubi23 » czw sie 18, 2016 14:54

Witam.
Też mam ten sam problem, mogę mrugnąć długimi ale włączyć na stałe nie da rady gasną po około 1s

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”