Kod do zmieniarki i radia

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderatorzy: GOTI, Rybka, Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
yach
Bywalec
Posty: 168
Rejestracja: pn cze 08, 2009 16:12
Lokalizacja: z uznamu
Model:

Kod do zmieniarki i radia

#1 Post autor: yach » wt cze 30, 2009 10:41

Czy po odcięciu zasilania trzeba wprowadzać kod do radia model CD 30 zafira B , jeśli tak to gdzie go mogę zdobyć ( przeszukałem wszystkie "papiery" w samochodzie i nie mogę znaleźć).
Ostatnio zmieniony sob lis 01, 2014 19:22 przez yach, łącznie zmieniany 1 raz.

analyzer64

#2 Post autor: analyzer64 » wt cze 30, 2009 10:44

Nie trzeba. Od 2005 roku radia montowane w Oplu są rozpoznawane przez elektronikę samochodu.

magost

#3 Post autor: magost » pt sie 14, 2009 14:33

Jak rozkodować radio w zafirze A ??

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2904
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 15:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#4 Post autor: MieHor » pt sie 14, 2009 19:41

Kolego magost, jeśli auto pochodzi z tzw. "drugiej ręki" i ma zamontowane fabryczne radio, to poprzedni właściciel winien przekazać Ci wszystkie kody, tzn. do radia oraz do kluczyków (powinny być wpisane do oryginalnej karty OPEL Car Pass oraz w książce gwarancyjnej lub serwisowej). Jeśli nie otrzymałeś tych dokumentów, a masz zakodowane radio i nie możesz go uruchomić, bo np. rozładowałeś lub odłączyłeś akumulator, to masz przynajmniej dwa wyjścia:
- poszukać w swoim miejscu zamieszkania lub okolicy jakiegoś serwisu RTV, który rozkodowuje radia;
- skorzystać z serwisu OPLA

możesz też skorzystać z usługi firmy znajdującej się pod tym linkiem:

http://www.radiokody.pl/opel.html

magost

#5 Post autor: magost » pt sie 14, 2009 20:45

ruszcz4 pisze:na szczescie nie mam takiego problemu - kupiłem legalne radio :P
jak rozkodować nie wiem
Ja mam legalne radio tylko, że jak byłem u mechanika to rozłączył mi aku i radio padło, nie mam kodu wiec pytam jak rozkodować. Tzn. mam jakiś kod tylko, że nie mam pewności czy to ten.
pozdro Marcin

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2904
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 15:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#6 Post autor: MieHor » pt sie 14, 2009 20:51

Jeśli znasz procedurę, to przynajmniej raz możesz spróbować, jeśli nie trafisz, to zostanie Ci jeszcze 9 prób

magost

#7 Post autor: magost » pt sie 14, 2009 21:33

MieHor pisze:Jeśli znasz procedurę, to przynajmniej raz możesz spróbować, jeśli nie trafisz, to zostanie Ci jeszcze 9 prób
Próbowaliśmy już 3 razy i nic z tego. Teraz mamy kod, którego jesteśmy w 99% pewni to na wyswietlaczu pisze nam 7 SAFE i nie puszcza do kodu :cry: Odczekaliśmy 1 dobę włączyłem zapłon na 20 minut i kicha, nadal bez radia :/
pozdrawiam Marcin

dejna

#8 Post autor: dejna » sob sie 15, 2009 09:37

to pozostaje Ci użycie ktoregoś z programów lub wizyta w firmie, ktora radio rozkoduje... w ASo to cena okolo 100netto ale dostajesz wszystkie kody pojazdu (radio, immo, itd)

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Posty: 1367
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 12:11
Lokalizacja: Wrocław
Model:
Kontakt:

#9 Post autor: BajBus » sob sie 15, 2009 19:36

magost pisze:Jak rozkodować radio w zafirze A ??
wyjmij radio i podaj nr jakie masz na naklejce na radiu to coś podzialamy :)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

magost

#10 Post autor: magost » wt sie 18, 2009 22:17

Próbowałem wyjąć radio i kicha, masz jakiś sposób na jego wyciągnięcie ?? :/

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Posty: 1367
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 12:11
Lokalizacja: Wrocław
Model:
Kontakt:

#11 Post autor: BajBus » wt sie 18, 2009 22:44

4 gwoździe wkładasz w dziurki i ciągniesz (ja sobie dorobiłem drut, bo oryginalnego nie miałem) , jesli nie idzie to po wymontowaniu schowka można tam łapkę wsadzić i wypchnąć radio...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2904
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 15:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#12 Post autor: MieHor » wt sie 18, 2009 22:57

Kolego BajBus, mam pytanko - jako że wyżej sugerujesz koledze magost, podanie nr radia, to podziałasz - czy dla CDR-500 można uzyskać kod za pomocą jakiegoś kalkulatora czy konieczna wizyta w serwisie? Pytanie o tyle istotne, że jest taka stronka www.radiokody.pl , gdzie za opłatą podając dane w odpowiednim formularzu przesyłają kod i zapewniają że bezbłędnie.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Posty: 1367
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 12:11
Lokalizacja: Wrocław
Model:
Kontakt:

#13 Post autor: BajBus » wt sie 18, 2009 23:08

można uzyskać za pomocą kalkulatora... jeśli nie zadziała mam też znajomych którzy posiadają bardziej sobie tylko znana technike rozkodowywania i nie koniecznie za oplatą...

a co do stronki to wiesz każdy zarabia na czym sie da...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2904
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 15:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#14 Post autor: MieHor » wt sie 18, 2009 23:16

rozumiem, że mogę liczyć na pomoc - jakie dane trzeba podać aby uzyskać kod (radio mam rozkodowane i nie mam kłopotu z jego użytkowaniem, może to głupie ale wolałbym mieć możliwość samodzielnego decydowania o jego kodowaniu lub nie).

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Posty: 1367
Rejestracja: czw kwie 16, 2009 12:11
Lokalizacja: Wrocław
Model:
Kontakt:

#15 Post autor: BajBus » wt sie 18, 2009 23:21

ciag znakow zaczynający sie od GM oraz No.:

co sie dowiedzialem to prawdopodobnie Radia marki Philips nie mozna rozkodowac poprzez podanie kodu , tu potrzebny jest eeprom

//poprawiłem dane
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”