Problem z wentylatorem układu chłodzenia/klimatyzacji

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Rybka, Sebu$

Wiadomość
Autor
PelloP

Chłodzenie silnika

#1 Post autor: PelloP » czw lip 02, 2009 11:49

Mam od niedawna Zafirę 1.8 ben/gaz i zapala mi się kontrolka z chłodnicą i gwiazdka w środku
:( sprawdziłem że wentylator chłodnicy włącza się na pierwszy bieg razem z wentylatorem klimy (jak jest włączona) po nagrzaniu silnika włącza się drugi bieg w wentylatorze klimy a wentylator chłodnicy przestaje pracować (zapala się w/w kontrolka). Sprawdzałem wentylator chłodnicy pracuje na dwóch biegach podłączony bezpośrednio do akumulatora natomiast na kostce zasilającej jest napięcie na jednym z bolców a po włączeniu się wentylatora klimy na drogi bieg nie ma napięcia na kostce wentylatora chłodnicy. Słyszałem że jest sterownik Wentylatorów ale nie wiem na razie gdzie go szukać. może ktos miał podobny problem ???

Awatar użytkownika
giant19s
Mieszkaniec
Posty: 457
Rejestracja: śr paź 07, 2009 10:04
Lokalizacja: Jarocin
Model:

#2 Post autor: giant19s » wt paź 20, 2009 17:42

Przyklejam się do problemu kolegi.
Jak pracują wentylatory od chłodnic nie sprawdzałem ale po zapaleniu silnika zapala się właśnie owa kontrolna i nie gaśnie.
Co może być tego problemem?
Każda informacja się przyda.

Awatar użytkownika
licznik
Bywalec
Posty: 179
Rejestracja: sob maja 02, 2009 11:19
Lokalizacja: Kraków
Model:

#3 Post autor: licznik » wt paź 20, 2009 18:47

giant19s pisze:Przyklejam się do problemu kolegi.
Jak pracują wentylatory od chłodnic nie sprawdzałem ale po zapaleniu silnika zapala się właśnie owa kontrolna i nie gaśnie.
Co może być tego problemem?
Każda informacja się przyda.
spalony bezpiecznik taki duży w komorze silnkia

Awatar użytkownika
giant19s
Mieszkaniec
Posty: 457
Rejestracja: śr paź 07, 2009 10:04
Lokalizacja: Jarocin
Model:

#4 Post autor: giant19s » śr paź 21, 2009 07:43

Będę musiał sprawdzić. ;)

Wczoraj jeszcze zawołałem znajomego mechanika który po oględzinach i przedstawieniu sytuacji (auto wjechało pod coś tak że maska i lewe nadkole było wgniecione właśnie tam gdzie znajduje się zbiorniczek do płynu od chłodnicy) stwierdził że możliwe że zbiorniczek pękł i kilkukrotnie auto zostało zapalone bez tego płynu i komputer zakodował sobie ten błąd i dlatego świeci się kontrolka.
Zaradził aby na kilka godzin odłączyć akumulator aby komputer się zresetował i zobaczyć jeszcze raz. Wrócę do domu i zobaczymy czy pomogło.
Zdam z tego potem relacje ;)

jacek76
Mieszkaniec
Posty: 234
Rejestracja: ndz paź 04, 2009 14:17
Lokalizacja: Pruszków
Model:

#5 Post autor: jacek76 » pt paź 23, 2009 21:21

giant19s pisze:Będę musiał sprawdzić. ;)

Wczoraj jeszcze zawołałem znajomego mechanika który po oględzinach i przedstawieniu sytuacji (auto wjechało pod coś tak że maska i lewe nadkole było wgniecione właśnie tam gdzie znajduje się zbiorniczek do płynu od chłodnicy) stwierdził że możliwe że zbiorniczek pękł i kilkukrotnie auto zostało zapalone bez tego płynu i komputer zakodował sobie ten błąd i dlatego świeci się kontrolka.
Zaradził aby na kilka godzin odłączyć akumulator aby komputer się zresetował i zobaczyć jeszcze raz. Wrócę do domu i zobaczymy czy pomogło.
Zdam z tego potem relacje ;)
Zmień mechanika bo sie g..no zna.
Pęknięcie zbiorniczka i brak płynu od spryskiwacza nie wygeneruje żadnych błędów komputera, jedynie wyświetli sie komunikat na wyświetlaczu deski rozdzielczej o braku płynu.
Jeśli był walnięty stroną od kierowcy to uszkodzeniu mógł ulec moduł wentylatorów znajdujący się w zakolu po stronie kierowcy
Takie coś : http://www.allegro.pl/item790176925_ope ... ropel.html
Żeby się do tego dostac konieczne jest zdjęcie zderzaka.
.
Musisz się podpiąć do komputera i zobaczyć jakie wywala błędy , bez tego ani rusz.

Ale może zacznij od sprawdzenia bezpieczników , są w komorze silnika za akumulatorem.

Awatar użytkownika
kibol66
Przeglądacz
Posty: 61
Rejestracja: śr wrz 09, 2009 22:12
Lokalizacja: Piła & Konin
Model:
Kontakt:

#6 Post autor: kibol66 » czw lis 05, 2009 13:21

co do wentylatora i jego przykręceniem to na pewno nie jest trudna sprawą jeśli nie masz tam nic wyłamanego(chodzi o zaczepy)
"...wsiadz do Zośki, usiadz wygodnie i rozejrzyj sie, a pozniej wsiadz do Skody i tez sie rozejrzyj, jesli nadal jestes zadowolony z tego co widzisz- to nie zasluzyles na nic lepszego...:)" http://kibol66.fotosik.pl/albumy/691859.html

Awatar użytkownika
giant19s
Mieszkaniec
Posty: 457
Rejestracja: śr paź 07, 2009 10:04
Lokalizacja: Jarocin
Model:

#7 Post autor: giant19s » czw lis 05, 2009 15:08

jacek76 pisze: Zmień mechanika bo sie g..no zna.
Pęknięcie zbiorniczka i brak płynu od spryskiwacza nie wygeneruje żadnych błędów komputera, jedynie wyświetli sie komunikat na wyświetlaczu deski rozdzielczej o braku płynu.
Jeśli był walnięty stroną od kierowcy to uszkodzeniu mógł ulec moduł wentylatorów znajdujący się w zakolu po stronie kierowcy
Takie coś : http://www.allegro.pl/item790176925_ope ... ropel.html
Żeby się do tego dostac konieczne jest zdjęcie zderzaka.
.
Musisz się podpiąć do komputera i zobaczyć jakie wywala błędy , bez tego ani rusz.

Ale może zacznij od sprawdzenia bezpieczników , są w komorze silnika za akumulatorem.
Będę musiał wszystko sprawdzić ale z czasem naprawdę kiepsko :/
Może uda się w weekend coś zdziałać zobaczymy.
Dzięki za info o tym module może faktycznie coś z nim jest nie tak.
No nic bez wizyty u elektryka się nie obejdzie.

jacek76
Mieszkaniec
Posty: 234
Rejestracja: ndz paź 04, 2009 14:17
Lokalizacja: Pruszków
Model:

#8 Post autor: jacek76 » czw lis 05, 2009 22:33

Wiem jak to jest z tym czasem , sam go nie mam zbyt dużo...
Może się obejdzie bez elektryka , jeśli masz łeb na karku to wystarczy interfejs i sam dojdziesz co jest nie tak. Nie święci garnki lepią...
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

sylmar

#9 Post autor: sylmar » czw lis 05, 2009 23:35

Może się obejdzie bez elektryka , jeśli masz łeb na karku to wystarczy interfejs i sam dojdziesz co jest nie tak.
Święte słowa.

Awatar użytkownika
giant19s
Mieszkaniec
Posty: 457
Rejestracja: śr paź 07, 2009 10:04
Lokalizacja: Jarocin
Model:

#10 Post autor: giant19s » pt lis 06, 2009 08:15

A może coś więcej na temat tego interfejsu :?:
Noobowskie pytanie ale to moje pierwsze auto i nie mówi mi to za dużo jak sie do tego zabrać.

Paweł S.

#11 Post autor: Paweł S. » ndz lis 22, 2009 19:35

Witam Kolegów. Ja też mam kłopot z kontrolką chłodnicy. (2.0 DTI 2003) Próbowałem to wyczuć na różne sposoby i zaobserwowałem, że po dwukrotnym włączeniu zapłonu kontrolka się nie zapala. Jednak zbytnie grzebanie kluczykiem dezorientuje komputer i zaczyna się dyskoteka.
Mimo że świeci się kontrolka, komputer nie wykazuje błędów. Ktoś pisał, że warto przeczyścić sterownik wentlatorów itp. Podejrzewam jednak, że skończy się serwisem opla. Dwóch mechaników rozłożyło już bezradnie ręce.

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Posty: 362
Rejestracja: pn sie 10, 2009 11:06
Lokalizacja: Strzelin
Model:

#12 Post autor: Ramirez » ndz lis 22, 2009 20:14

Miałem tak sam problem z wentylatorami, od chłodnicy i od klimy. Kręciły się oba non stop i świeciła się kontrolka chłodnicy z gwiazdką w środku. Byłem u kilku mechaników i każdy miał inną wersję. Aż w końcu jeden zrobił symulację na komputerze i się okazało strzałem w dziesiątkę bo to tylko był czujnik ciśnienia klimatyzacji. czujnik został wymieniony. I wszystko wróciło do normy i jest ok ;)

Paweł S.

#13 Post autor: Paweł S. » ndz lis 22, 2009 20:20

Dzieki za sugestję. Poddam temat mechanikowi, może się uda.
Pozdrawiam
Paweł

kebul
Bywalec
Posty: 121
Rejestracja: wt lis 03, 2009 07:56
Lokalizacja: Grojec
Model:

#14 Post autor: kebul » pn lis 23, 2009 09:49

jacek2308 pisze:bo jak wnikliwiej patrzyłem usiebie to wygląda że tam na śróbach nigdy nic niebyło i nie widzać żadnej wtyczki do dodatkowego wiatraka ? Zaznaczam że mam 1.8 16V 125 km z 2003r. w klimatroniku.
ja mam dokładnie tak samo i ten sam rocznik. samochód przywiozłem z Niemiec.
nieważne ile ważysz ważne ile możesz wypić

jacek76
Mieszkaniec
Posty: 234
Rejestracja: ndz paź 04, 2009 14:17
Lokalizacja: Pruszków
Model:

#15 Post autor: jacek76 » pn lis 23, 2009 10:55

Jacek , gdzieś czytałem że te poliftowe mają jeden wentylator i nie maja tego głupiego sterownika od wentylatorów.
Jak bedziesz miał chwilę to odkręć kawałek zakola od strony kierowcy i zajrzyj w zderzak. Zobaczymy czy to masz czy nie.Wtedy bedziemy wszyscy mieli pewność i większą wiedzę na ten temat.

Nawiasem Wam powiem , że jak bym miał gdzie to już bym ten samochód rozebrał i złożył. :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”