Zafira 2,0 DTL nie działa klimatyzacja

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Rybka, Sebu$

Wiadomość
Autor
cebu
Debiutant
Posty: 46
Rejestracja: ndz maja 30, 2010 15:32
Lokalizacja: poznan
Model:

Zafira 2,0 DTL nie działa klimatyzacja

#1 Post autor: cebu » pn cze 07, 2010 20:40

Witam,
W mojej Zafirce nie działa klimatyzacja tzn wciskam przycisk AC zapala się kontrolka i żadnego odzewu z nawiewu w postaci zimnego powietrza (pokretło max na niebieskim polu) od czego zacząć diagnostykę ?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2904
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 15:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#2 Post autor: MieHor » pn cze 07, 2010 20:48

Odczytaj błędy lub jedź do serwisu klimy aby sprawdzić czy masz w układzie czynnik chłodzący - przy jego braku powinien wystąpić błąd dotyczący AC i objaw jaki opisałeś

cebu
Debiutant
Posty: 46
Rejestracja: ndz maja 30, 2010 15:32
Lokalizacja: poznan
Model:

#3 Post autor: cebu » wt cze 08, 2010 19:38

Nie ma żadnych błędów , klima nie działa

dejna

#4 Post autor: dejna » wt cze 08, 2010 19:52

MieHor pisze:przy jego braku powinien wystąpić błąd dotyczący AC
przy mojej poprzednie Zafirce żaden błąd dot. AC nie wyskoczył a uzupełnienie czynnika całkowicie problem zniwelowało...
cebu pisze:Nie ma żadnych błędów , klima nie działa
jedź do serwisu, gdzie nabijają klimatyzację... jeżeli okaże się, że czynnik jest a klima nie chłodzi, to znaczy, że problem tkwi w czym innym...

podam ci taki przykład z ostatnich dni:

w mojej firmi w dwóch Renaultach Traficach klima padła... czynnik był i okazało się, że chłodnice od klimy są uszkodzone...

natomiast w jednym Citroenie Jumperze (też klima padała) okazało się, kompresor klimy "nie dostawał" prądu...

ale w Twoim przypadku (tak mi sie zdaje) powinno wystarczyć nabicie klimy...

cebu
Debiutant
Posty: 46
Rejestracja: ndz maja 30, 2010 15:32
Lokalizacja: poznan
Model:

#5 Post autor: cebu » śr cze 09, 2010 11:46

Pytanie czu po włączeniu klimatyzacji przyciskiem AC powinno być widoczne na obrotomierzu

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2904
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 15:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#6 Post autor: MieHor » śr cze 09, 2010 11:51

u siebie nie zauważyłem wzrostu obrotów, wskazówka obrotomierza w momencie uruchomienia klimy może lekko drgnąć na +, ale zaraz się stabilizuje.

Zwróć uwagę, że aby klima wystartowała musisz mieć włączony nadmuch w położeniu od 1 do 4, jeśli masz na 0 klima nie ruszy

robertgl17
Przeglądacz
Posty: 57
Rejestracja: ndz maja 02, 2010 21:26
Lokalizacja: Wrocław
Model:

#7 Post autor: robertgl17 » śr cze 09, 2010 13:14

MieHor pisze:
Zwróć uwagę, że aby klima wystartowała musisz mieć włączony nadmuch w położeniu od 1 do 4, jeśli masz na 0 klima nie ruszy
Chyba jednak nie do końca tak jest. U mnie pokrętło jest na zero włączam klimę-zapala się kontrolka i klimatyzacja powolutku pracuje. Nie z taką siła nawiewu jak na 1, ale jednak pracuje.

Opisałem to w poście w tym dziale kilka dni temu

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2573

Awatar użytkownika
kamgi
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: czw lip 02, 2009 07:15
Lokalizacja: Polanica-Zdr.
Model:

#8 Post autor: kamgi » pt cze 11, 2010 07:14

Witajcie mam takie same objawy co robertgl17, tylko że mi się tak stało miech po nabiciu klimy pojechałem do Serwisu gdzie nabijałem i zrobili serię testów okazało się że fiolet wypłyną na chłodnicy ale pod wodą nie daje bąbelków, komp pokazał "błędny odczyt sądy klimy". Męczą się już trzeci dzień i nic w końcu mam dostać auto z próbną chłodnicą, i po dwóch tygodniach sprawdzą ciśnienie, szczelność.Odpisze czy coś to dało.



Pozdrawiam.

P.S

Rzeczywiście klima po włączeniu AC nawet na pozycji zero powoli kręci wentylatorem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”