mycie silnika w Zafirze...

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderatorzy: GOTI, Rybka, janekW67

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Serek
Debiutant
Posty: 32
Rejestracja: pn maja 03, 2010 22:19
Lokalizacja: Suwałki
Model:

#16 Post autor: Serek » czw maja 06, 2010 11:18

Wiesz TUX, może jak rhaaziel kupował ten samochód i był już na 100% pewny, że to tego szukał to mógł być tak zadowolony/podniecony, że nie zwrócił uwagi na taki szczegół ;)

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Posty: 558
Rejestracja: pn lut 01, 2010 20:50
Lokalizacja: Tychy
Model:

#17 Post autor: rhaaziel » czw maja 06, 2010 12:01

Oglądałem, oglądałem bardzo dokładnie, byłem w 2 warsztatach na testach (w tym w ASO w Dąbrowie G.) i chodziłem nawet pod autem i osłony już wtedy nie było, nie wiedziałem jednak, że w mojej wersji powinna być!

Mam pewne podejrzenia, że między moją wstępnymi oględzinami (sobota), a wizytą w ASO (wtorek) gość który mi sprzedawał furę miał naprawić pompkę spryskiwacza i wtedy właśnie osłona znikła... niestety nie jestem tego w 100% pewny :(
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie)
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech)
Obrazek

rutek11

#18 Post autor: rutek11 » czw maja 20, 2010 19:17

jurek 1771 pisze:a ja chcialbym sie dowiedziec czy mozna wstawic silnik diesla w miejsce benzyniaka / czy to ma wogole sens /? moze ktos sie wypowie .. sory ze w tym miejscu pisze ale ale stronka docelowa byla zablokowana Pozdrawiam J.
No raczej że tak takie SWPA jest zawsze możliwy i jest opłacalny dla osoby która kocha swoje auto i jest zapalonym maniakiem
Ja robiłem nie raz nie dwa SWAP w aucie i wiem ze jest to opłacalne dla samego efektu pracy

sory za OT

a co do mycia auta do silniki disla można smiało myć wodą bezynowe terz ale trzeba uważać na aparat zapłonowy

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 10:46
Model:
Kontakt:

#19 Post autor: Anony Mous » czw maja 20, 2010 19:51

Witam.
Kolego ja już myłem trzy razy silnik w zafi i nie miałem problemu też słyszałem podzielone zdania na tematna temat mycia ja u siebie jak myję silnik to zawsze na odpalonym silniku i jak narazie nie mam problemu silnik tyka jak szwajcarski zegareczek więc jednym słowem jak to się mówi jak nie zaryzykujesz to nie będziesz wiedział wię c musisz spruboawć . pozdro. :lol:

KOPERNIK
Zafiromaniak
Posty: 840
Rejestracja: czw maja 12, 2011 21:33
Model:
Kontakt:

#20 Post autor: KOPERNIK » czw maja 20, 2010 21:00

jaros222 pisze:ja już myłem trzy razy silnik w zafi
ty czasem nie przesadzasz z tym myciem chcesz chyba wszystkie kable wypłukać :lol: ??
Musimy porównać nasze motory na III ZKP który będzie czystszy :>

nie trzeba myć na odpalonym silniku tylko trzeba trochę uważać na elektrykę i wszystko musi być ok ;)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 10:46
Model:
Kontakt:

#21 Post autor: Anony Mous » ndz maja 23, 2010 18:57

Spoko KOPERNIK. kabelków nie wymyję a silnik musi być czysty bo mam troszkę wycieków a to mi się nie podoba jeszcze troszkę urlop to muszę zlikwidować te wycieki i założyć osłonę pod silnikiem bo starą straciłem gdy remontowali u nas drogę i musiałem jezdzić obiazdami do domku a na zlocie możemy porównać swoje silnikiktóry jest czyściejszy hihihihihi.pozdro jaros222. :piwo:

mirost007

#22 Post autor: mirost007 » wt wrz 21, 2010 13:10

Nie mogę się zdecydować na wybór środka do mycia silnika. Jaki preparat i jakiej firmy polecacie?

alektar

#23 Post autor: alektar » pn paź 04, 2010 14:00

mirost007 pisze:Nie mogę się zdecydować na wybór środka do mycia silnika. Jaki preparat i jakiej firmy polecacie?
Ja używałem preparat firmy Teroson i nie narzekam. Środek można zamówić na www.teroson.com.pl

Awatar użytkownika
damiandd2
Debiutant
Posty: 34
Rejestracja: pn wrz 06, 2010 10:46
Lokalizacja: gdynia
Model:

#24 Post autor: damiandd2 » pn paź 04, 2010 14:53

Ja polecam środek kupiony na stacji SHEll do mycia silników,raz po kupnie auta i dla mnie starcza ,a jeśli potrzeba to tylko ciepłą wodą spłukuje z kurzu ale tylko na zimnym silniku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”