[B]Hamulce

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: rafant4011, janekW67

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Szymon78
Zafiromaniak
Posty: 956
Rejestracja: pn gru 07, 2009 11:02
Lokalizacja: Poznań
Model:

[B]Hamulce

#1 Post autor: Szymon78 » ndz lut 28, 2010 17:15

Hejka

pytanka:

1. Czy w ZB rodem z VB podczas awaryjnego hamowania (pedał w podłogę) pulsacyjnie świeci trzecie światło STOP? - przerabiał ktoś ten temat?.. jestem jednoosobową jednostka kierująca i trudno mi przetestowac :)

2. W ZB komputer sygnalizuje zużycie klocków hamulcowych (zakładając ze sa oryginalne i poprawnie założone i wpiety kabelek informacyjny)... jakiś komunikat?!?

Ktoś wymieniał klocki?!? -ja mam automata wiec podpytam czy klocki sa takie same jak w manulau czy wogole układ hamulocowy w automacie jest jaokś wzmocniony-logicznie wydaje mi sie ze powinien być wydajniejszy.

Jak juz jesteśmy tu to wyrzucił mi błąd ECn 161450 -nic sie nie dzieje.. auto śmiga ale tak z ciekawości podpytam co to.. śrenio umiem czytac kody. :)

AAA> dzis odkryłem ze mam domykanie szyb z pilota :).... :D
Ostatnio zmieniony czw gru 15, 2011 01:34 przez Szymon78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2904
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 15:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#2 Post autor: MieHor » ndz lut 28, 2010 17:29

Kolego Szymon Jankowia, odnośnie błędu - znalazłem coś takiego:

P1614 Loss of RIM Serial Data
lub
P1614 Niewłaściwy kluczyk z transponderem Blokada Rozruchu C-06
P1614 Otrzymany nieprawidłowy sygnał blokady rozruchu Blokada Rozruchu C-06

na pozostałe problemy niech wypowiedzą się fachowcy od ZB

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2371
Rejestracja: śr lut 04, 2009 11:41
Lokalizacja: KR
Model:

#3 Post autor: Lorry » ndz lut 28, 2010 17:56

Ten bład to niemal standard w ZB VC i AH. Taka jakby choroba genetyczna która nie jest groźna ;) . W temacie o kodach błędów jest ten problem szeroko omówiony, coś koło strony 3ej ;)

Ad1) Jak już to VC, ale szczerze to nie wiem :mysli:

Ad2) Jak dokładnie jest wzmocniony to nie wiem, ale w instrukcji pisze że w przypadku samochodów z auto należy częściej zmieniać płyn hamulcowy.

Komunikatu jeszcze nie miałem ale na wiosne chyba Zafcia bedzie się domagać nowych klocków bo na tych ma już zrobione z 40tyś, a i ESP tej zimy troszkę dołozyło od siebie :|

Ale generalnie komunikat powinien byc, choć oględziny organoleptyczne też nie zaszkodzą ;)

Awatar użytkownika
Szymon78
Zafiromaniak
Posty: 956
Rejestracja: pn gru 07, 2009 11:02
Lokalizacja: Poznań
Model:

#4 Post autor: Szymon78 » ndz lut 28, 2010 19:37

dzieki za szybka reakcje..

co do błędu to juz wiem kiedy sie pojawił.. w piatek wsiadam i wkładam kluczyk w stacyjke i krece.. a tu nic... zero reakcji :(

wyjąłem ponownie i próbuje znow i auto pali...:0 o taka zawiecha...

od1. faktycznie VC... dzis jechalem i widzialem jak kierowca hamował awaryjnie i tak mu migało.. gdzies wczesniej tez mi to sie rzuciło na drodze... stad me pytanie czy Zafcia tak tez ma.

od.2 Ja narazie nie musialem wymieniac klockow.. polowa zuzycia tak na oko.. narazie to na stalowych zimowkach niewiele widac.. jak ciepło sie zrobi i założe alusy to bedzie wszytko widac.. prrzy 5 szprychach 17`` wszystko jak na tacy.

otko
Bywalec
Posty: 170
Rejestracja: wt lut 02, 2010 21:28
Imię: wojtek
Lokalizacja: KRAKÓW
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#5 Post autor: otko » śr mar 03, 2010 18:52

Zofija też ma pulsacje swiatła przy mocnym hamowaniu, stwierdzone u siebie, ale chyba tylko od pewnej prędkościn najlepiej zaobserwować w zimie wieczorem na pustkowiu, hampel do dechy i patrzeć w tylne lusterko

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 10:46
Model:
Kontakt:

#6 Post autor: Anony Mous » czw mar 04, 2010 09:37

Dodam tylko ,że Ford Mondeo z 2008r ma taki bajer ,że jak się ostro wyhamuje prawie do zera to dodatkowo się włączają awaryjne. Taka ciekawostka.

Awatar użytkownika
lapm
Mieszkaniec
Posty: 249
Rejestracja: ndz gru 27, 2009 11:37
Lokalizacja: Małopolska
Model:

#7 Post autor: lapm » pn mar 22, 2010 21:40

Szymon Jankowia pisze: co do błędu to juz wiem kiedy sie pojawił.. w piatek wsiadam i wkładam kluczyk w stacyjke i krece.. a tu nic... zero reakcji :(

wyjąłem ponownie i próbuje znow i auto pali...:0 o taka zawiecha...
To samo u mnie, czytalem ze wgranie nowego softu do cim nie pomaga, a wylogowanie i zalogowanie kluczykow, u mnie sie to rzadko zdarza i nie przeszkadza, ale gdyby czesciej to lepiej wiedziec.
Szymon Jankowia pisze: 2. W ZB komputer sygnalizuje zużycie klocków hamulcowych (zakładając ze sa oryginalne i poprawnie założone i wpiety kabelek informacyjny)... jakiś komunikat?!?
Podobno jak juz sie pojawi komunikat to nie tylko klocek bedzie do wymiany, a tez czujnik, tak wiec jak juz sie zbliza to lepiej wymienic :) btw. oryginalne, lucas czy jakies inne polecacie klocki?

Mihó
Zafiromaniak
Posty: 532
Rejestracja: sob sty 02, 2010 10:39
Lokalizacja: Poznań
Model:

#8 Post autor: Mihó » ndz kwie 04, 2010 11:59

Zafira B ma "akustyczny czujnik zużycia". Jest to kawałek blaszki ugiętej pod kątem prostym. Gdy klocek zaczyna się kończyć blacha krawędzią szoruje po tarczy - coś jak igła w gramofonie, ale szerokości 10mm ;)
TECH-2 POZNAŃ ZAPRASZAM 721 792 614

Awatar użytkownika
lapm
Mieszkaniec
Posty: 249
Rejestracja: ndz gru 27, 2009 11:37
Lokalizacja: Małopolska
Model:

#9 Post autor: lapm » pn kwie 05, 2010 07:55

Mihó pisze:Zafira B ma "akustyczny czujnik zużycia". Jest to kawałek blaszki ugiętej pod kątem prostym. Gdy klocek zaczyna się kończyć blacha krawędzią szoruje po tarczy - coś jak igła w gramofonie, ale szerokości 10mm ;)
Tylko ten akustyczny jest, a nie ma czujnika, ze wyswietli jakies info, ktos zuzyl klocki do tej blaszki?

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
Posty: 120
Rejestracja: ndz kwie 04, 2010 07:06
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Żywiec
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Jakie klocki ?

#10 Post autor: browar340 » ndz sie 15, 2010 11:50

Witam.Muszę zmienić klocki z przodu , ale nie wiem jakiej firmy kupić w przystępnej cenie .Morze ktoś doradzi .


Opel Zafira 2007 1.9 cdti

Awatar użytkownika
licznik
Bywalec
Posty: 179
Rejestracja: sob maja 02, 2009 11:19
Lokalizacja: Kraków
Model:

#11 Post autor: licznik » ndz sie 15, 2010 11:55


Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Posty: 558
Rejestracja: pn lut 01, 2010 20:50
Lokalizacja: Tychy
Model:

#12 Post autor: rhaaziel » ndz sie 15, 2010 12:52

Jeśli chcesz w rozsądnej cenie to polecam TRW. Astrą jeżdżę na klockach TRW od lat i nigdy nie miałem problemów. Moim zdaniem są porównywalnej jakości do oryginalnych, a cena o 30% niższa.

Jeśli jednak kasa nie gra roli to śmiało kupuj oryginał GM, lub jeszcze lepiej coś z oferty ATE, np. takie: http://moto.allegro.pl/item1159157284_k ... _w_wa.html
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie)
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech)
Obrazek

kzwti
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: czw wrz 16, 2010 07:27
Lokalizacja: Świetokrzyskie
Model:

Coś piszczy w kole ...

#13 Post autor: kzwti » czw wrz 16, 2010 07:46

Mam problem i prosze o pomoc. Może ktoś się z tym spotkał...
Wygląda to tak:
problem wystepuje tylko jak jest mokro, deszcz itp.
po wjechaniu w wodę prawym przednim kołem słychać przez moment pisk z okolic prawego koła i samochód lekko przyhamowywuje na moment, coś zapiszczy, potem puszcają hamulce i pisk ustaje.

Wczoraj byłem u mechanika bo miałem tylne amorki do wymiany i dolny sworzeń w tym właśnie kole więc przy okazji sprawdziliśmy klocki - są ok. Na klockach do tej blaszki sygnalizującej ich zużycie jest jeszcze dobre 5 - 7 mm.

Z hamulcami też jest ok - robiłem diagnostykę podwozia: stan amortyzatorów, luzy w zawieszeniu (stąd wymiana amortyzatorów i sworznia wyszła), pomiar siły hamowania
i jest w normie.
Przy normalnym hamowaniu i przy bezdeszczowej pogodzie nic się nie dzieje.

Dodam, że z półtora roku temu zaliczyłem dziurę na poboczu podczas ucieczki przed waritem z TIRa uprawiajacym wyscigi 60 tonową naczepą z cementem na wąskej wiejskiej drodze - stąd padł amortyzator i sworzeń z prawej strony.
Mam ESP więc przy stracie przyczepności po wjechaniu w kałużę rozumiem, że układ ESP może przyhamowywać dla odzyskania przyczepności. Niepokoi mnie ten pisk z okolic prawego koła.
Dla mnie jest dziwne to, że piszczy tylko "na mokro".

Pozdrawiam

Wojtek (Zafira B 2007, 1.8)

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Posty: 558
Rejestracja: pn lut 01, 2010 20:50
Lokalizacja: Tychy
Model:

ABS - dziwny dzwięk w czasie hamowania

#14 Post autor: rhaaziel » czw gru 02, 2010 21:28

Hej,

Jestem świeżo po wymianie klocków na ATE, które na całe szczęście nie piszczą tak jak poprzednie (które nie były jeszcze całkiem zużyte aczkolwiek piszczały tak że miałem oszaleć) ale nadal niepokoi mnie przypadłość, która pojawia mi się podczas hamowania na śliskiej nawierzchni.

Już wyjaśniam o co chodzi, tak więc zarówno na starych klockach jak i na nowych ATE, gdy przycisnę mocniej hamulec na lodzie lub śniegu dobiega mnie bardzo dziwny dźwięk, tak jakby coś o siebie tarło coś jak metal o metal lub metal o plastik, początkowo myślałem że to zużyte klocki ale po wymianie klocków nadal jest to samo.

Sytuacja jest o tyle dziwna, że dźwięk ten słychać bardzo wyraźnie w środku w samochodzie, jest naprawdę dość głośny, natomiast stojąc na zewnątrz auta przy hamowaniu jest on prawie niesłyszalny, dodam tez że ABS działa normalnie, tzn. koła się nie blokują, a pod pedałem hamulca czuć wyraźnie pulsowania w czasie hamowania.

Na sam koniec napisze tylko, że gdy hamuje na suchym to nawet z dużej prędkości przy pedale w podłogę dźwięk ten się nie pojawia.

Czy ktoś spotkał się z czymś równie zdumiewającym...?
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie)
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech)
Obrazek

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 10:46
Model:
Kontakt:

#15 Post autor: Anony Mous » czw gru 02, 2010 21:31

przecież to normalny dzwięk....tak własnie chrobocze abs. To samo jest jak działa ESP....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”