czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: rafant4011, janekW67

Wiadomość
Autor
pzab
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: sob sty 16, 2010 12:29
Lokalizacja: warszawa
Model:

czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy

#1 Post autor: pzab » sob sty 30, 2010 18:11

Jestem posiadaczem zafirki B 2006 rok mam pytanie czy wszystkie zafiry sa standardowo wyposarzone w czujnik braku płynu do spryskiwaczy. Jak sprawdzic czy mam go w swoim samochodzie.

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1812
Rejestracja: ndz sty 04, 2009 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#2 Post autor: kicaj » sob sty 30, 2010 18:23

czujnik plynu spryskiwaczy to chyba wszystkie mialy...
najprosciej sprawdzic to wypsikac plyn i zobaczyc co sie dzieje...

pzab
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: sob sty 16, 2010 12:29
Lokalizacja: warszawa
Model:

#3 Post autor: pzab » sob sty 30, 2010 18:31

własnie dzisiaj wypsikałem do zera i nic się nie zapala

Awatar użytkownika
TUX
Zafiromaniak
Posty: 574
Rejestracja: pt sie 28, 2009 13:08
Lokalizacja: Łódź koło Kolumny :)
Model:
Kontakt:

#4 Post autor: TUX » sob sty 30, 2010 18:36

ja bym nie zajmował się szukaniem kontrolki tylko poszukał bym płynu do dolania :P

- dobrze, że nie mam w Z tylu kontrolek, bo nie miał bym czasu na kierowanie :D
- pozdro Tux
Obrazek

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1812
Rejestracja: ndz sty 04, 2009 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#5 Post autor: kicaj » sob sty 30, 2010 18:59

TUX pisze:dobrze, że nie mam w Z tylu kontrolek, bo nie miał bym czasu na kierowanie :D
ale wiesz - ja sie nie musze przejmowac plynem, jak kontrolka swieci znaczy ze plyn niedlugo sie skonczy i czas kupic... nie musze zawsze ze soba wozic...

pzab, patrz instrukcja 1-18, czujnik poziomu cieczy chlodzacej i spryskiwaczy w standardzie...

Awatar użytkownika
fiodork
Przeglądacz
Posty: 76
Rejestracja: czw lut 05, 2009 17:03
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#6 Post autor: fiodork » sob sty 30, 2010 20:56

witam.
a mnie wkurza info o niskim poziomie plynu do spyskiwaczy.
gdyby pojawial sie tylko przy uruchomieniu ale on potrafi bombardowac
co 5 minut w czasie jazdy a zeby cos zmienic na komputerku lub w radiu to trzeba
za kazdym razem nacisnac potwierdzenie zapoznania sie z komunikatem.

pozdrawiam

mandaloszka
Przeglądacz
Posty: 57
Rejestracja: pt paź 23, 2009 15:32
Lokalizacja: stuttgart
Model:

#7 Post autor: mandaloszka » sob sty 30, 2010 21:34

Chociarz mam zbiornik plynu 4,5 litra to zawsze wydaje mi sie ze jest on dziurawy.Przy kazdym umyciu szyby automatycznie sa spryskiwane przednie lampy.
Jednego razu pokonalem dystans 650 km w bardzo zlych warunkach,choc auto spalilo 38 litrow oleju(niewiele) to dwa razy zalewalem do pelna zbiornik spryskiwaczy(ok.9 litrow).
Te Zafiry chyba juz tak maja.
Vectra A,B,C-GTS,Zafira B-CDTI

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1812
Rejestracja: ndz sty 04, 2009 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#8 Post autor: kicaj » sob sty 30, 2010 22:53

mandaloszka, bo masz xenony a tu za kazdym spryskaniem przedniej szyby reflektory tez sa spryskiwane...
czyli co najmniej 2 razy tyle co ja...

Awatar użytkownika
sQcha
Zafiromaniak
Posty: 1013
Rejestracja: śr paź 07, 2009 07:46
Lokalizacja: Dzierżoniów
Model:

#9 Post autor: sQcha » ndz sty 31, 2010 12:11

kicaj pisze:mandaloszka, bo masz xenony a tu za kazdym spryskaniem przedniej szyby reflektory tez sa spryskiwane...
czyli co najmniej 2 razy tyle co ja...
Tylko, że my mamy 2,5 l zbiornik, a w autkach z xenonami jest prawie 2x większy.
Szukam swojego alter ego :!:

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1812
Rejestracja: ndz sty 04, 2009 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#10 Post autor: kicaj » ndz sty 31, 2010 12:44

sQcha pisze:ylko, że my mamy 2,5 l zbiornik, a w autkach z xenonami jest prawie 2x większy.
tyle ze strumien na lampy jest chyba wiekszy...

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2371
Rejestracja: śr lut 04, 2009 11:41
Lokalizacja: KR
Model:

#11 Post autor: Lorry » ndz sty 31, 2010 18:41

No więc tak:

W ZB przy xenonach jest 4,3l pojemności.
fiodork pisze:a mnie wkurza info o niskim poziomie plynu do spyskiwaczy.
gdyby pojawial sie tylko przy uruchomieniu ale on potrafi bombardowac
o to chodzi, bądź co bądź to jeden z płynów eksploatacyjnych, który w takich warunkach wplywa na bezpieczeństwo. ;)

mandaloszka, zainwestuj w spryskiwacze z Insignii, o wiele mniej żreją wtedy xenony (sprawdzone osobiście), ale trzeba też mieć odpowiednią technikę używania spryskiwacza. Najpierw króciutko raz i gitara. Nie trzeba długo trzymać wajchy, bo wtedy leje tez na lampy, tylko tak króciutko ;) Przy starych jak trzeba sporo zmyć to trza długo cisnąć i wali wtedy też na lampy, przy mgłówkach z Insignii jest błyskawicznie, naprawde polecam ;)

miałczyk76
Bywalec
Posty: 188
Rejestracja: ndz maja 16, 2010 17:02
Lokalizacja: warszawa
Model:

#12 Post autor: miałczyk76 » pn maja 17, 2010 08:20

Jak ktoś nie ma takiego czujnika to można sobie założyć :D Nawet jak nie ma do tego wiązki :P Ja nie miałem wiązki i czujnika a teraz mam :lol: Bez TECH2 się nie obejdzie bo trzeba aktywować :/ Przy okazji TECH 2 można ustawić by tak szybko się nie włączały spryski lamp

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 10:46
Model:
Kontakt:

#13 Post autor: Anony Mous » pn maja 17, 2010 08:25

miałczyk76 pisze:Jak ktoś nie ma takiego czujnika to można sobie założyć :D Nawet jak nie ma do tego wiązki :P Ja nie miałem wiązki i czujnika a teraz mam :lol: Bez TECH2 się nie obejdzie bo trzeba aktywować :/ Przy okazji TECH 2 można ustawić by tak szybko się nie włączały spryski lamp
na ile Cię ASO skasowało za czujnik i aktywację?

miałczyk76
Bywalec
Posty: 188
Rejestracja: ndz maja 16, 2010 17:02
Lokalizacja: warszawa
Model:

#14 Post autor: miałczyk76 » pn maja 17, 2010 08:49

robiłem poza aso :) Czujnik na ALEGRANDO 32zł ,wiązka na szrocie 20 zł,piny do skrzynki 2,5 zł sztuka ( z tym był największy problem )Na TECH 2 do miejscowego znachora koszt 50zł bo miałem jeszcze pare innych rzeczy do aktywacji :lol:

chris
Bywalec
Posty: 112
Rejestracja: pn lip 26, 2010 19:58
Lokalizacja: Jaworzno
Model:
Kontakt:

#15 Post autor: chris » ndz sty 02, 2011 18:16

ja ma zafirę z 2007 roku i kicha nie ma czujnika płynu spryskiwaczy płyn się kończy i nic nie wyskakuje :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”