Opel Zafira Klub Polska Strona Główna Opel Zafira Klub Polska
Forum dla Użytkowników Opla Zafiry

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
KOMPUTER POKŁADOWY
Autor Wiadomość
Wojtek 
Świeżak


Auto: Opel Zafira 2.0 DTI Elegance 2001r.
Imię: Wojtek
Dołączył: 26 Maj 2009
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 22:25   podświetlenie komputera pokładowego

Czy ktoś próbował zwalczyć wstępne ściemnienie podświetlenia komputera pokładowego przy załączaniu świateł mijania?
Trochę mnie to denerwuje bo w słoneczny dzień nie da sie nic wypatrzec na wyświetlaczu :/
_________________
Od jutra nie palę...
 
 
KOPERNIK 
Zafiromaniak

Auto: ZAFIRA
Imię: WOJTEK
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 12 Maj 2011
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 22:49   

Witam.wydaje mi sie ze nic z tym nie zrobisz tak jest w instalacji zrobione..pozdrawiam
 
 
Wojtek 
Świeżak


Auto: Opel Zafira 2.0 DTI Elegance 2001r.
Imię: Wojtek
Dołączył: 26 Maj 2009
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 08:13   

Wszystko się da tylko potrzebna jest wiedza jak to działa i czasem odpowiedni sprzęt.
Gdzieś na forum vectry chyba czytałem wzmiankę, że koleś przy tym grzebał ale nie mogę sie doszukać teraz tego posta.
_________________
Od jutra nie palę...
 
 
cbm80 
Mieszkaniec


Auto: Zafira EXECUTIVE 2.2DTI 2004r.
Dołączył: 30 Gru 2008
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 12:49   

Na pewno we wtyczce musi byc osobno sygnal od zapalenia swiatel, bo ja mam navi NCDR i tutaj nie jest to prosty patent ze sciemnianiem wyswietlacza tylko wrecz zmieniana jest zupelnie kolorystyka/wyglad interfejsu uzytkownika. Podjrzewam, ze jakby odciac ten sygnal od radia to nie bedzie sie nic sciemnialo.
Poszukaj pinoutu do Oplowskiego radia.
_________________
Zafira EXECUTIVE 2.2DTI 2004r.
 
 
cbm80 
Mieszkaniec


Auto: Zafira EXECUTIVE 2.2DTI 2004r.
Dołączył: 30 Gru 2008
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 13:45   

Ok. Znalazlem rozpiske do NCDR a w zasadzie do CID, bo jednak taki sygnal dochodzi do wyswietlacza, a to CID decyduje jak sobie zamienic zestaw kolorow. Nie wiem czy cos ci to pomoze, ale pewnie w zwyklym wyswietlaczu tez jest taki sygnal.

http://translate.google.p...l&langpair=auto|en&tbb=1&ie=ISO-8859-1
_________________
Zafira EXECUTIVE 2.2DTI 2004r.
 
 
Wojtek 
Świeżak


Auto: Opel Zafira 2.0 DTI Elegance 2001r.
Imię: Wojtek
Dołączył: 26 Maj 2009
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 15:32   

Z tym przewodem to by było zbyt proste :) mam schematy i rozpiski złączy jeszcze z czasów jak podłączałem MID do astry bo miałem sam zegarek, a po dwóch miesiącach śmigał cały komputer tylko bez kontroli świateł :>
Ja chcę żeby się ściemniało tylko jak wyłączę ściemnienie żeby świeciło na full ale problem tkwi chyba w tym że opornica nie robi od 0 więc po włączeniu świateł podświetlenie dostaje od razu mniejsze napięcie :/
Jak będę miał czas to sprawdzę ten potencjometr gdzieś chyba miałem taki uszkodzony z astry tylko muszę poszukać.
_________________
Od jutra nie palę...
 
 
cbm80 
Mieszkaniec


Auto: Zafira EXECUTIVE 2.2DTI 2004r.
Dołączył: 30 Gru 2008
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 12:26   

W takim razie w MIDach jest to zupelnie inaczej (czyli prosciej) rozwiazane, bo w CID ewidentnie jest wydzielony sygnal do sciemniania.
_________________
Zafira EXECUTIVE 2.2DTI 2004r.
 
 
Wojtek 
Świeżak


Auto: Opel Zafira 2.0 DTI Elegance 2001r.
Imię: Wojtek
Dołączył: 26 Maj 2009
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 22:41   

W midzie tez jest sygnal kabelkiem ale takie rozwiazanie nie do konca mi się podoba niestety :)
_________________
Od jutra nie palę...
 
 
foxessa
[Usunięty]

Wysłany: Wto Cze 16, 2009 23:47   Problem z wyswietlaczem wielofunkcyjnym

Witam.
Mam problem z wyswietlaczem wielofunkcyjnym, ktory polega na tym, ze wyswietlacz albo zupelnie gasnie, albo wywietla tylko niektore fukcje, np. temperature i radio, albo wyswietlaja sie b.szybko po kolei wszystkie funkcje. Poza tym nie dziala przycisk "R". Co jest tego powodem? Prosze o pomoc.
 
 
BBoyBulli
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 17, 2009 11:20   

To może ja się podepnę pod temat bo mam kilka pytań.
Mam Zafirę 2.2 DTI Elegance i mało wiem o jej wyposażeniu, sam poprzedni właściciel mało o się interesował nią.Chodzi mi o to czy w tej wersji był komputer który pokazywał srednie zużycie paliwa?Mam jeszcze jedną rzecz która mnie denerwuje jest to wyświetlacz od radia który wyświetla niewyraźnie cyfry i litery czy koszt wymiany takiego wyświetlacza to droga sprawa?Jeśli chodzi o wcześniejsze pytanie to domyślam się że nie mam tego kompa ale chce się upewnić.Proszę o jakieś informacje.Dzięki.
 
 
scaniairizar 
Mieszkaniec
Stara gwardia ;)


Auto: niezniszczalne 2.0 DTi.
Dołączył: 30 Gru 2008
Skąd: małopolska
Wysłany: Sro Cze 17, 2009 11:23   

BBoy, mozemy sie umówić jakoś to sie zobaczy Twój problem, znajomy z VKP robil ostatnio wyświetlacz i ma na sprzedaż, takze mozna się z nim dogadać :)
_________________
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!
 
 
BBoyBulli
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 17, 2009 12:19   

Aha a z kąd dokładnie jesteś i mniej więcej ile by to kosztowało?
 
 
scaniairizar 
Mieszkaniec
Stara gwardia ;)


Auto: niezniszczalne 2.0 DTi.
Dołączył: 30 Gru 2008
Skąd: małopolska
Wysłany: Sro Cze 17, 2009 15:53   

Ja jestem z Krakowa. ceny Ci nie podam, pogadam z gościem
Szykuje się moze mały spocik, czytaj w temacie i mam nadzieje ze zawitasz, to pogadamy szerzej.
_________________
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!
 
 
BajBus 
Zafiromaniak
yyy... WTF?


Auto: Zafira B 1.8
Imię: Błażej
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 16 Kwi 2009
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro Cze 17, 2009 23:08   

scaniairizar napisał/a:
BBoy, mozemy sie umówić jakoś to sie zobaczy Twój problem, znajomy z VKP robil ostatnio wyświetlacz i ma na sprzedaż, takze mozna się z nim dogadać :)


też opcja kup ten zamień swój napraw i będziesz miał na sprzedaż albo w razie w na podmianke na vkp jest też koleś który naprawia takie wyświetlacze tyle że z wrocka...
 
 
BBoyBulli
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 00:55   

Będę coś myślał nad tym wyświetlaczem.Jeżeli będę miał czas to wpadnę na jakiś spot z miła chęcią i pogadamy scaniairizar, tymaczasem czekam i tak na fundusze ponieważ uczę się jeszcze i tylko dorywczo pracuje w wakacje i sam zbieram na rzeczy do auta.Dzięki za podpowiedzi.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group