Opel Zafira Klub Polska Strona Główna Opel Zafira Klub Polska
Forum dla Użytkowników Opla Zafiry

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zafira 2,0 DTL nie działa klimatyzacja
Autor Wiadomość
cebu 
Debiutant

Auto: ope zafira dtl 2.0
Dołączył: 30 Maj 2010
Skąd: poznan
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 20:40   Zafira 2,0 DTL nie działa klimatyzacja

Witam,
W mojej Zafirce nie działa klimatyzacja tzn wciskam przycisk AC zapala się kontrolka i żadnego odzewu z nawiewu w postaci zimnego powietrza (pokretło max na niebieskim polu) od czego zacząć diagnostykę ?
 
 
MieHor 
Zafiromaniak


Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI 120 KM
Imię: Mieczysław
Dołączył: 26 Kwi 2009
Skąd: Ostrów Wlkp.
Wysłany: Pon Cze 07, 2010 20:48   

Odczytaj błędy lub jedź do serwisu klimy aby sprawdzić czy masz w układzie czynnik chłodzący - przy jego braku powinien wystąpić błąd dotyczący AC i objaw jaki opisałeś
 
 
cebu 
Debiutant

Auto: ope zafira dtl 2.0
Dołączył: 30 Maj 2010
Skąd: poznan
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 19:38   

Nie ma żadnych błędów , klima nie działa
 
 
dejna
[Usunięty]

Wysłany: Wto Cze 08, 2010 19:52   

MieHor napisał/a:
przy jego braku powinien wystąpić błąd dotyczący AC


przy mojej poprzednie Zafirce żaden błąd dot. AC nie wyskoczył a uzupełnienie czynnika całkowicie problem zniwelowało...

cebu napisał/a:
Nie ma żadnych błędów , klima nie działa


jedź do serwisu, gdzie nabijają klimatyzację... jeżeli okaże się, że czynnik jest a klima nie chłodzi, to znaczy, że problem tkwi w czym innym...

podam ci taki przykład z ostatnich dni:

w mojej firmi w dwóch Renaultach Traficach klima padła... czynnik był i okazało się, że chłodnice od klimy są uszkodzone...

natomiast w jednym Citroenie Jumperze (też klima padała) okazało się, kompresor klimy "nie dostawał" prądu...

ale w Twoim przypadku (tak mi sie zdaje) powinno wystarczyć nabicie klimy...
 
 
cebu 
Debiutant

Auto: ope zafira dtl 2.0
Dołączył: 30 Maj 2010
Skąd: poznan
Wysłany: Sro Cze 09, 2010 11:46   

Pytanie czu po włączeniu klimatyzacji przyciskiem AC powinno być widoczne na obrotomierzu
 
 
MieHor 
Zafiromaniak


Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI 120 KM
Imię: Mieczysław
Dołączył: 26 Kwi 2009
Skąd: Ostrów Wlkp.
Wysłany: Sro Cze 09, 2010 11:51   

u siebie nie zauważyłem wzrostu obrotów, wskazówka obrotomierza w momencie uruchomienia klimy może lekko drgnąć na +, ale zaraz się stabilizuje.

Zwróć uwagę, że aby klima wystartowała musisz mieć włączony nadmuch w położeniu od 1 do 4, jeśli masz na 0 klima nie ruszy
 
 
robertgl17 
Przeglądacz

Auto: Zafira A 2.0 DTI 2003
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Maj 2010
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro Cze 09, 2010 13:14   

MieHor napisał/a:


Zwróć uwagę, że aby klima wystartowała musisz mieć włączony nadmuch w położeniu od 1 do 4, jeśli masz na 0 klima nie ruszy


Chyba jednak nie do końca tak jest. U mnie pokrętło jest na zero włączam klimę-zapala się kontrolka i klimatyzacja powolutku pracuje. Nie z taką siła nawiewu jak na 1, ale jednak pracuje.

Opisałem to w poście w tym dziale kilka dni temu

http://www.zafiraklub.pl/...opic.php?t=2573
 
 
kamgi 
Świeżak


Auto: 2.2 DTi Nyoi
Dołączył: 02 Lip 2009
Skąd: Polanica-Zdr.
Wysłany: Pią Cze 11, 2010 07:14   

Witajcie mam takie same objawy co robertgl17, tylko że mi się tak stało miech po nabiciu klimy pojechałem do Serwisu gdzie nabijałem i zrobili serię testów okazało się że fiolet wypłyną na chłodnicy ale pod wodą nie daje bąbelków, komp pokazał "błędny odczyt sądy klimy". Męczą się już trzeci dzień i nic w końcu mam dostać auto z próbną chłodnicą, i po dwóch tygodniach sprawdzą ciśnienie, szczelność.Odpisze czy coś to dało.



Pozdrawiam.

P.S

Rzeczywiście klima po włączeniu AC nawet na pozycji zero powoli kręci wentylatorem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group