Opel Zafira Klub Polska Strona Główna Opel Zafira Klub Polska
Forum dla Użytkowników Opla Zafiry

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czujnik poziomu płynu chłodzącego
Autor Wiadomość
Moller 
Debiutant

Auto: Astra H, 1,9 CDTI 120 KM
Dołączył: 31 Maj 2010
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Wto Sty 03, 2012 16:22   czujnik poziomu płynu chłodzącego

Orientuje się ktoś jak działa ten czujnik?(chodzi o astre H ale pewnie to to samo co w zafirach). jak sprawdzić poprawność jego działania?
Czy można go wyeliminować? np. robiąc zworkę na wtyczce. Prawdopodobnie jest uszkodzony bo notorycznie wyswietla komunikat o braku płynu mimo że ten jest w normie. Próbowałem dolewać nieco ponad stan/ niedolewac itd. po odłaczeniu wtyczki komunikat nadal się pojawia co jest dośc irytujące. chciałbym to jakoś doraźnie załatwić?

Czy najprostszym sposobem jest zrobienie zworki na wtyczce ?
 
 
Grisza 
Bywalec


Auto: Zafira B z19dth & Agila z12xe
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Wrz 2011
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Sty 03, 2012 22:54   Re: czujnik poziomu płynu chłodzącego

Moller napisał/a:
Orientuje się ktoś jak działa ten czujnik?(chodzi o astre H ale pewnie to to samo co w zafirach). jak sprawdzić poprawność jego działania?
Czy można go wyeliminować? np. robiąc zworkę na wtyczce. Prawdopodobnie jest uszkodzony bo notorycznie wyswietla komunikat o braku płynu mimo że ten jest w normie. Próbowałem dolewać nieco ponad stan/ niedolewac itd. po odłaczeniu wtyczki komunikat nadal się pojawia co jest dośc irytujące. chciałbym to jakoś doraźnie załatwić?

Czy najprostszym sposobem jest zrobienie zworki na wtyczce ?


czujnik masz pewnie dobry, tylko trzeba zrobić aktualizację oprogramowania modułu UEC do wersji 91 lub nowszej i wszystko będzie cacy :)
_________________
Zafira B Z19DTH Cosmo & Agila Z12XE NJoy Design Edition

Vectra Klub Polska
Ostatnio zmieniony przez Grisza Wto Sty 03, 2012 22:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Bodek 
Zafiromaniak
Bodek


Auto: ZB - Z19DT
Imię: Bodek
Pomógł: 188 razy
Dołączył: 17 Paź 2010
Skąd: Polska B
Wysłany: Wto Sty 03, 2012 22:57   Re: czujnik poziomu płynu chłodzącego

Grisza napisał/a:
...czujnik masz pewnie dobry, tylko trzeba zrobić aktualizację oprogramowania i wszystko będzie cacy :)


Trzeba zabulić w ASO (nie pamiętam ile, gdzieś to już było) - chyba, że ktoś robi to na forum.
_________________
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

 
 
Grisza 
Bywalec


Auto: Zafira B z19dth & Agila z12xe
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Wrz 2011
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Sty 03, 2012 23:10   Re: czujnik poziomu płynu chłodzącego

Bodek_K napisał/a:


Trzeba zabulić w ASO (nie pamiętam ile, gdzieś to już było) - chyba, że ktoś robi to na forum.


jak się "u siebie" ostatnio pytałem, to powiedzieli mi 150zł za aktualizację oprogramowania wszystkiego co mam w samochodzie ;)
_________________
Zafira B Z19DTH Cosmo & Agila Z12XE NJoy Design Edition

Vectra Klub Polska
 
 
Moller 
Debiutant

Auto: Astra H, 1,9 CDTI 120 KM
Dołączył: 31 Maj 2010
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Sro Sty 04, 2012 17:25   

ok ale dalej nieznam odpowiedzi na moje pytanie... ASO mnie za taką cene nieinteresuje.
wolałbym go raczej pominac
 
 
Grisza 
Bywalec


Auto: Zafira B z19dth & Agila z12xe
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Wrz 2011
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sty 04, 2012 17:28   

Moller napisał/a:
ok ale dalej nieznam odpowiedzi na moje pytanie... ASO mnie za taką cene nieinteresuje.
wolałbym go raczej pominac


mocno nierozsądne biorąc pod uwagę brak wskaźnika temperatury na desce rozdzielczej
_________________
Zafira B Z19DTH Cosmo & Agila Z12XE NJoy Design Edition

Vectra Klub Polska
 
 
Moller 
Debiutant

Auto: Astra H, 1,9 CDTI 120 KM
Dołączył: 31 Maj 2010
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Sro Sty 04, 2012 19:41   

wskaźnik mam w test mode pozatym w razie "W" jest kontrolka temperatury na desce. a wyskakujace co chwile powiadomienie o braku płynu jest irytujace. pozatym napisałem przeca ze to doraźle rozwiazanie.
 
 
marlow 
Debiutant
Moonlandgrau


Auto: ZAFIRA B Z19DTL model 2007 100km@139km
Imię: Marcin
Dołączył: 29 Paź 2010
Skąd: Oświęcim/Bobrek
Wysłany: Sro Sty 04, 2012 19:48   

Witam,
U mnie jest tak samo od momentu zakupu ten sam komunikat o niskim poziomie płynu chłodzącego. Też mnie to już irytuje. Poziom płynu oczywiście mam OK. Poprzedni właściciel wymieniał chłodnicę w ASO. Czy jest możliwe aby oni coś spaprali z czujnikiem?
marlow
 
 
Grisza 
Bywalec


Auto: Zafira B z19dth & Agila z12xe
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Wrz 2011
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sty 04, 2012 20:01   

Panowie, nie czytacie uważnie :)

TO JEST WADA OPROGRAMOWANIA i trzeba zrobić aktualizację w ASO
_________________
Zafira B Z19DTH Cosmo & Agila Z12XE NJoy Design Edition

Vectra Klub Polska
 
 
Moller 
Debiutant

Auto: Astra H, 1,9 CDTI 120 KM
Dołączył: 31 Maj 2010
Skąd: Jaworzno
Wysłany: Sro Sty 04, 2012 20:13   

wiec niema znaczenia czy wtyczka jest wpieta w czujnik czy nie ?
chodzilo mi oto czy to raczej czujnik ktory zwiera/rozmiwra czy działa jakoś napięciowo.

bo jesli poprostu sie rozwiera w przypadku braku/niskiego poziomu płynu to wsadzam drucik w wypiętą wtyczke i sprawa załatwiona.

swoją droga jesli to wada oprogramowania "fabryczna" to gdzie jest kampania naprawcza !
 
 
Zdenek2007 
Mieszkaniec


Auto: Zafira B---A1.7DTR
Imię: Zdzisław
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Lip 2010
Skąd: śląskie[SGL]
Wysłany: Sro Sty 04, 2012 20:34   

Najprostszym sposobem pozbycia się tego komunikatu jest dezaktywacja w UEC "kontroli usterek" (tylko w UEC) minusem wtedy jest brak komunikatu o braku łynu do sprysków.
 
 
Grisza 
Bywalec


Auto: Zafira B z19dth & Agila z12xe
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Wrz 2011
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sty 04, 2012 22:09   

Moller napisał/a:

swoją droga jesli to wada oprogramowania "fabryczna" to gdzie jest kampania naprawcza !


zdziwiłbyś się ile jest takich wad fabrycznych bez kampanii :)
To akurat mogliby zrobić tanim kosztem, bo to tylko programowanie, ale np doskonale wiedzą o pękających kloszach halogenów z winy złego wykonania klosza, a kampanii na to nie ma...
_________________
Zafira B Z19DTH Cosmo & Agila Z12XE NJoy Design Edition

Vectra Klub Polska
 
 
lgum 
Przeglądacz

Auto: ZAFIRA 1,9 cdti 2006
Imię: Leszek
Dołączył: 23 Sty 2011
Skąd: Lublin
Wysłany: Czw Sty 05, 2012 03:11   

Moller napisał/a:
Cytat:
bo jesli poprostu sie rozwiera w przypadku braku/niskiego poziomu płynu to wsadzam drucik w wypiętą wtyczke i sprawa załatwiona.


Dokładnie wystarczy zworka na wtyczce i sprawa załatwiona. Chyba jest to najtańszy sposób na usunięcie problemu.
_________________
Pozdrawiam-
LGUM z Lublina
 
 
Zdenek2007 
Mieszkaniec


Auto: Zafira B---A1.7DTR
Imię: Zdzisław
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Lip 2010
Skąd: śląskie[SGL]
  Wysłany: Czw Sty 05, 2012 16:10   

lgum napisał/a:
Moller napisał/a:
Cytat:
bo jesli poprostu sie rozwiera w przypadku braku/niskiego poziomu płynu to wsadzam drucik w wypiętą wtyczke i sprawa załatwiona.


Dokładnie wystarczy zworka na wtyczce i sprawa załatwiona. Chyba jest to najtańszy sposób na usunięcie problemu.


Wszystko zależy od modelu UEC, już na forum pisałem że w moim UEC myk z mostkowaniem nie działa i nikt nic tu nie wymyślił :( jedynie wyłączenie usunęło natarczywy komunikat.
 
 
Lecter 


Auto: Zafira B 1.8 A18XER
Imię: Maciej
Dołączył: 31 Gru 2011
Skąd: Pruszków
Wysłany: Pon Sty 16, 2012 23:50   

Szanowni koledzy,
jestem po aktywacji funkcji CHECK CONTROL Po wyjęciu żarówki pojawia się komunikat o błędzie – więc OK.
Jednak, po uruchomieniu silnika pojawiają się dwa komunikaty:
Pierwszy – poziom płynu spryskiwaczy – „sprawdzanie” – zamówiłem już odpowiedni czujnik wraz z uszczelką i wkrótce zamontuję.
Drugi dotyczy poziomu płynu w chłodnicy – także „sprawdzanie” aż do zatwierdzenia OK.

Odnośnie komunikatu: poziom płynu chłodniczego „sprawdzanie” – chciałbym ten komunikat zlikwidować przez zamontowanie odpowiedniego czujnika lub zmostkowanie – prosiłbym o wskazanie miejsca podłączenia wtyczki, wychodzącej z czujnika poziomu płynu chłodniczego – zakładając, że nie mam tej wiązki.

Jak mogę sprawdzić wersję oprogramowania modułu UEC? Czy OP-COM'em można wykonać taką aktualizację?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group